Ögonblickets psykologi : Om tid och förändring i psykoterapi och vardagsliv

Ögonblickets psykologi : Om tid och förändring i psykoterapi och vardagsliv - Daniel N. Stern | Mejoreshoteles.org Vi är glada att kunna presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Daniel N. Stern
DIMENSIONERA
7,77 MB
FILNAMN
Ögonblickets psykologi : Om tid och förändring i psykoterapi och vardagsliv.pdf
ISBN
5762747455881

BESKRIVNING

När Daniel Stern 1985 publicerade Spädbarnets interpersonella värld inleddes en ny epok inom utvecklingspsykologin. Bland annat genom att använda videoinspelningar kunde han – ruta för ruta – visa på ett hittills aldrig uppmärksammat samspel mellan mor och barn. Fram växte en bild av ett "kompetent" spädbarn, i ständig interaktion med sin omgivning. Ögonblickets psykologi handlar om tid och om det märkliga faktum som all samtalsterapi bygger på: att ett möte i nuet kan förvandla det förflutna. I ett försök att vidare utforska de ögonblick han tidigare fångat med videokameran utvecklar Stern här en form av mikroanalytisk intervju, en samtalsform som fokuserar på upplevelsen av nuet. Med en rikedom av exempel både från psykoterapier och från vardagslivet visar Stern här hur den intersubjektiva kontakten i nuet gör det möjligt att utforska en upplevelse så att en berättelse antingen kan skapas eller förändras. Denna möjlighet ges inte bara i psykoterapi, utan i alla nära relationer. I de möten som leder till betydelsefulla vändpunkter och en ny förståelse eller insikt har vi en särskild upplevelse av att vara i närvarande i ögonblicket, något de gamla grekerna kallade "kairos". Stern menar att den psykoanalytiska teorin i alltför stor utsträckning bortsett från den viktiga arena som nuet utgör och som är så avgörande för psykoterapeutiskt arbete. Om man som terapeut skärper sitt sinne för ögonblickets scenografi kan man utveckla en lyhördhet för människans behov av intersubjektiv kontakt och bli mer uppmärksam på det kvalitativa innehållet i det nuvarande ögonblicket. Översättning Gun Zetterström Daniel N. Stern är professor i psykologi vid universitetet i Genève och vid Cornell Medical School. Han räknas som den stora banbrytaren inom modern utvecklingspsykologi. Han har skrivit en rad uppmärksammade böcker: Spädbarnets interpersonella värld, Ett litet barns dagbok, Moderskapskonstellationen och En mor blir till. Pia Risholm Mothander har skrivit ett förord. Hon är fil dr, leg psykolog, specialist i klinisk psykologi och psykoterapeut. Hon arbetar också som universitetslektor i psykologi vid Stockholms universitet.

Köp Ögonblickets psykologi : Om tid och förändring i psykoterapi och vardagsliv av Daniel N Stern på Bokus.com. Ögonblickets psykologi handlar om tid och om det märkliga faktum som all samtalsterapi bygger på: att ett möte i nuet kan förvandla det förflutna. I ett försök att vidare utforska de ögonblick han tidigare fångat med videokameran utvecklar Stern här en form av mikroanalytisk intervju, en samtalsform som fokuserar på upplevelsen av nuet. Pris: 419 kr.

Köp boken Ögonblickets psykologi : Om tid och förändring i psykoterapi och vardagsliv av Daniel N. Stern (ISBN 9789127107182) hos Adlibris.

RELATERADE BÖKOR