Den manliga dominansen

Den manliga dominansen - Pierre Bourdieu | Mejoreshoteles.org Vi är glada att kunna presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Pierre Bourdieu
DIMENSIONERA
10,90 MB
FILNAMN
Den manliga dominansen.pdf
ISBN
7940792785784

BESKRIVNING

När vi försöker få grepp om den manliga dominansen riskerar vi att ta hjälp av sätt att tänka som själva är en produkt av denna dominans, påpekar sociologen Pierre Bourdieu i Den manliga dominansen. Boken diskuterar mäns makt över kvinnor och hur denna makt påverkar våra perceptions- och värderingsscheman. Vi behöver alla, enligt Bourdieu, ta oss ur den här onda cirkeln. Det vill säga få syn på – och förändra – de föreställningar om oss själva och våra omständigheter som vi omedvetet har anammat. Börja tänka kring vårt sätt att tänka. Den manliga dominansen är en bok som tar politisk ställning – men den är också, det är viktigt att framhålla, en vetenskaplig analys av maktförhållanden och maktdiskurser.Boken ger en god bild av Bourdieus arbetsmetoder, av hans förmåga att förena iakttagelser och reflektioner i en dynamisk helhet. Man får dessutom en möjlighet att förstå grundläggande synsätt som rör dialektiken mellan det subjektiva och det objektiva, alltså mellan kognitiva och objektiva strukturer. Även det viktiga begreppet symbolisk makt får en pedagogisk genomlysning.Den manliga dominansen publicerades ursprungligen 1998 och orsakade då en intensiv debatt i Frankrike. Men det är en bok som har behållit sin grundläggande aktualitet.

Samtidigt är Den manliga dominansen en bok som ger en god bild av sociologen Pierre Bourdieus sätt att se och tänka. Charlotte Kalla har brutit den manliga dominansen bland Sveriges mest omskrivna idrottsprofiler. För första gången på nio år är det damerna först.

Det symboliska våldet är ett mjukt våld som inte märks av dess offer. Detta innebär att de underordnade i ett samhälle är hänvisade till de dominerande gruppernas tankestrukturer. När jag läste Pierre Bourdieus Den manliga dominansen så slog mig tanken hur så mycket av vad han skrev skulle kunna användas för att utföra en analys av den populära boken, och nu också filmen, 50 Shades of Grey.

RELATERADE BÖKOR