Gettot

Gettot - Louis Wirth, Hasia R. Diner | Mejoreshoteles.org Vi är glada att kunna presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Louis Wirth, Hasia R. Diner
DIMENSIONERA
4,88 MB
FILNAMN
Gettot.pdf
ISBN
8114036305648

BESKRIVNING

I boken belyser sociologen Louis Wirth (1897–1952) det judiska gettots uppkomst i medeltidens Europa ur ett historiskt-sociologiskt perspekiv, med gettot i Frankfurt som specifikt exempel. Det rika inre liv som doldes bakom gettots gråa exteriör blottläggs, liksom dess fysiska, sociala och psykologiska inverkan på invånarna. Dessa erfarenheter återspeglas enligt Wirth sedan i det judiska gettot i Chicago vars befolkning kraftigt ökade i sluet av 1800-talet och början av 1900-talet då judar i Östeuropa tvingades emigrera på grund av antisemitism och pogromer. Författaren visar att det bland moderna judar i 1920-talets Chicago fortfarande fanns inslag av social isolering liknande dem som präglat europeiska judars tillvaro. Även om judarna i Chicago inte drabbades av påtvingad segregation så upprätthöll de, enligt Wirth, frivilliga och självpåtagna aspekter av gettolivet.”Gettot” gavs ursprungligen ut 1928 av University of Chicago Press. Den amerikanska historikern Hasia R. Diner har skrivit introduktionen till 1998 års upplaga av Wirths bok, vilken finns i den svenska upplagan.

När berättelsen är slut är alla hjältar döda, ändå är romanen uthärdlig och nästan ... Gettot i polska Łódź var närmast hermetiskt slutet mot omvärlden. Återfunna krönikor och anteckningar ger dock en god inblick i de förhållanden som rådde, och tecknar en gåtfull bild av gettots säregna självutnämnda "ordförande". De riskerade livet för barnen i gettot.

Alla icke-judar som bodde i området tvångsförflyttades därifrån och alla Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner. Ändå har ordet getto blivit en het potatis i det nordiska samarbetet.; Jag hade kunnat förstå poängen med att flytta fram Brechts gamla engelska stadsslum till ett svensk getto av i dag.; Det är sorgsna tungviktsyl från ett flipprigt getto med styrka tio i de lokala känslostormarna. Jag ska berätta om de judiska gettona som fanns under andra världskriget.

RELATERADE BÖKOR