Globaliseringen och dess kritiker

Globaliseringen och dess kritiker - Joseph E. Stiglitz | Mejoreshoteles.org Läs boken One Day Creatures. Grekerna och mysteriets existens direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Joseph E. Stiglitz
DIMENSIONERA
5,60 MB
FILNAMN
Globaliseringen och dess kritiker.pdf
ISBN
9784204459752

BESKRIVNING

1900-talets sista årtionde var fyllt med dramatik. Sovjetunionens sammanbrott och övergången till marknadsekonomi i Ryssland och andra länder i Östeuropa hade påbörjats. Finansmarknaderna skakades av kriserna i Latinamerika och Asien. Under ytan växte kritiken mot Världsbankens, WTO:s och IMF:s globaliseringspolitik som innebar att de fattiga länderna blev fattigare och de rikare ännu rikare. Missnöjet kom till ytan vid WTO:s möte i Seattle 1999 globaliseringspolitioch har sedan dess utvecklats till en världsomfattande politisk rörelse. Stiglitz anser att kritiken mot globaliseringspolitiken är berättigad. De internationella finansorganisationernas politik de senaste tjugo åren har ofta förvärrat problemen i tredje världen. Ideologiska överväganden har gått före lösningar som gynnat de fattiga länderna. Stiglitz välkomnar därför den kritiska opinionen och ansluter sig till kraven på insyn, debatt och förändring av de institutioner som har makten över den ekonomiska utvecklingen i världen. Översättning Lillemor Ganuza Jonsson.

Globaliseringen är i själva verket ett hot mot säkerheten eftersom den leder till ökade klyftor, ... Globaliseringen har förstärkt västerländska ekonomier. Globalisering har skapat nya möjligheter för företag att specialisera sig - och öka graden av FoU, innovation och investeringar i dess verksamheter.

Av: Stiglitz, Joseph E Språk: Svenska. Publiceringsår: 2012.

RELATERADE BÖKOR