Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica

Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica - Eva Mattsson | Mejoreshoteles.org En dag varelser. Grekerna och existensens mysterium PDF, TXT, FB2. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med existens ePUB. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med MOBI-existensen. Boken skrevs 2020. Leta efter en bok om en dag. Grekerna och existensens mysterium på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Eva Mattsson
DIMENSIONERA
6,38 MB
FILNAMN
Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica.pdf
ISBN
3788335782241

BESKRIVNING

I Furstinnan skildras för första gången Katarinas fascinerande liv, hennes verk och hur hon förändrade Sverige. Via 1400-talets Italien följer vi henne i Polen, Litauen och vidare till Norden. Under resan möter vi Katarinas släktingar som lever ett lyxigt liv med vattenkranar av guld, men i en tillvaro lika hård som stenen som omger dem. För Sverige blir året 1562 avgörande. Då gifter sig Katarina med hertig Johan av Finland och starka band knyts med östra delen av Europa. Med henne strömmar en ny kulturvåg in som omfamnar och omformar rikets innersta väsen. Inredningarna förfinas, klostren blommar och Europas främsta mästare flyttar till Sverige och uppför furstliga palats. Bärare av de nya trenderna är Katarina – Sveriges enda renässansdrottning. Men giftermålet utgör även uppstarten till ett långt krig. Den första maktkampen står mellan Johan och brodern kung Erik. Båda vill ha makten och en av dem måste dö. Tiden står och väger i strider mellan olika grupperingar där politiken och religionen är sammansvetsad. När Katarina använder sitt furstliga arv och internationella nätverk påverkar hon utvecklingen – hon är axeln kring vilken politiken och religionen i Nordeuropa kretsar.Den här berättelsen handlar om alliansäktenskap, maktkamp och ond bråd död, men också om skönhetsideal, konst och lust – en spegling av renässansens innersta kärna. Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott har lockat stor publik. 2012 uppförde hon Såsom stenen bär liv, 2014 Fjärilen och kronan och 2015 Ingen utom döden. Nu debuterar hon som författare med Furstinnan, som ges ut på eget förlag Bring to Life.

Alltid bra priser och snabb leverans. | Adlibris Katarina Jagellonica (polska: Katarzyna Jagiellonka), född 1 september 1526 i Kraków, död 16 september 1583 på slottet Tre Kronor i Stockholm, var drottning av Sverige genom sitt äktenskap med kung Johan III av Sverige.Hon beskrivs som politiskt aktiv och anses, i egenskap av katolik, ha utövat inflytande över Johans värderingar och politik, särskilt i religionsfrågor. Pris: 248 kr.

Titel: Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica ISBN: 9789163964978 Bandtyp: Inbunden Språk: Svenska. Produktnummer: 14717565.

RELATERADE BÖKOR