En man steg på tåget - Grosshandlare Erik Olof Sundin i Stavre

En man steg på tåget - Grosshandlare Erik Olof Sundin i Stavre - Mats Rolén | Mejoreshoteles.org Läs boken One Day Creatures. Grekerna och mysteriets existens direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Mats Rolén
DIMENSIONERA
5,73 MB
FILNAMN
En man steg på tåget - Grosshandlare Erik Olof Sundin i Stavre.pdf
ISBN
7930841087453

BESKRIVNING

Vid mitten av 1800-talet etablerades på kort tid en rad sågverk längs södra Norrlands kust. Träpatroner och bolag köpte timmer och hemman längs älvdalarna vilket förändrade arbetslivet i inlandets bondebygder men även erbjöd möjligheter för driftiga lokala entreprenörer. En av dessa var Erik Olof Sundin i Stavre (1849–1930) som kombinerade hästhandel med avverkning och flottning åt sundsvallsbolagen. Han köpte och sålde en mängd fastigheter i samverkan och konkurrens med Sundsvallsdistriktets mer bekanta sågverksägare.Sundin var förutseende nog att stiga på industrialismens tåg och var delägare i flera sågverk. Affärerna förde honom ända till norra Ryssland.Här berättar historikern Mats Rolén den spännande historien om en bondpojke som trots kortvarig skolutbildning blev en förmögen grosshandlare och bankdirektör. Den gård i Stavre han lät bygga 1890 förvaltas av den sundinska stiftelsen Stafgård och vittnar om en spännande period i bygdens och Sveriges historia.

Hans mest spektakulära delägarskap var kanske Kovda sågverk vid ... Hästhandlaren som steg på tåget. Träffpunkten, Myrviken 19/10/2017 13:00 - 14:30.

... Bli först med att recensera "En man steg på tåget" Avbryt svar. 2017, Inbunden.

RELATERADE BÖKOR