Joséphine : Fransmännens kejsarinna

Joséphine : Fransmännens kejsarinna - Andrea Stuart | Mejoreshoteles.org En dag varelser. Grekerna och existensens mysterium PDF, TXT, FB2. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med existens ePUB. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med MOBI-existensen. Boken skrevs 2020. Leta efter en bok om en dag. Grekerna och existensens mysterium på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Andrea Stuart
DIMENSIONERA
10,9 MB
FILNAMN
Joséphine : Fransmännens kejsarinna.pdf
ISBN
7806141999704

BESKRIVNING

Joséphine är den osannolika berättelsen om kvinnan som var en av sin tids mest omsvärmade skönheter och som med sin intelligens och charm överlevde skräckens och terrorns tid i Paris under revolutionen och till slut blev kejsarinna av Frankrike: Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie (1763-1814) eller Joséphine som hon kallades kort och gott. Kejsarinnan Joséphine föddes som Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie 1763 på ön Martinique i franska Västindien. Hon växte upp i en adlig plantageägarfamilj som levt där i generationer. Vid 16 års ålder sändes hon till Frankrike för att giftas bort med den 19-årige vicomten Alexandre de Beauharnais, som hon aldrig tidigare träffat. Nu blev hon Rose de Beauharnais, vicomtesse. I rask följd födde hon honom två barn, Eugène, 1781, samt Hortense, 1783, men äktenskapet blev olyckligt. När franska revolutionen bröt ut var det emellertid Rose som med sin charm och sina kontakter lyckades rädda många adelsmän ur fängelset. Dock icke Alexandre som giljotinerades. På en middag 1795 träffade Rose Napoleon som blev blixtförälskad och friade till henne. Den 9 mars 1796 vigdes änkan Beauharnais med överbefälhavaren över armén, Napoleon. Med Napoleons växande krigslycka ökade också Joséphines status, och parets höjdpunkt blev kröningen till kejsare och kejsarinna av Frankrike 1804. När Joséphine inte kunde föda Napoleon en arvinge blev skilsmässan ett faktum, ivrigt påskyndad av Napoleons närmaste män. Hon avled hastigt 1814, i sviterna av en lunginflammation, 50 år gammal. Andrea Stuart förmedlar i sin biografi ett väldokumenterat och nyanserat porträtt av den oförlikneliga Joséphine och ger också en livfull skildring av ett Paris där nöd och överflöd återfanns sida vid sida, där folk svalt och gjorde uppror men också dansade sig fram genom revolutionens och kejsardömets stormiga år.

Hon fick behålla sin titel som kejsarinna och bosatte sig på slottet Malmaison utanför Paris. Josefin och Josefine är ett mycket vanligt namn i Sverige bland de som föddes på 1980-talet och 1990-talets första år. Det finns omkring 35 000 bärare av namnet, som även kan stavas på många andra sätt.

Ljudbildning : 100 övningar i konsten att lyssna och skapa ljud. Djävulens bröllop. Joséphine kröntes till fransmännens kejsarinna 2 december 1804.

RELATERADE BÖKOR