Gurkmeja i det svenska köket

Gurkmeja i det svenska köket - Lillemor Bulukin | Mejoreshoteles.org Vi är glada att kunna presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Lillemor Bulukin
DIMENSIONERA
10,6 MB
FILNAMN
Gurkmeja i det svenska köket.pdf
ISBN
7663134472524

BESKRIVNING

Säg gurkmeja och du får genast höra: Det ska ju vara så nyttigt. Många har en glasburk med gurkmeja i kryddhyllan, inköpt för att laga en aloo gobi när bostadsrättsföreningen hade indisk afton för några år sedan. Sedan dess står den där, dammig och utgången. Och texten på etiketten ”Gurkmeja ger curry dess karakteristiska ­färg” ­skapar varken intresse eller action. Det är synd, för gurkmeja är en utmärkt kompis i köket: Färg­sätter maten, fördjupar smaken, passar i såväl maträtter som efterrätter och förstörs inte av upphettning. Tröttnar du på att laga mat kan du istället färga en trasa, en t-tröja eller några påskägg med gurkmeja. Kokboken Gurkmeja i det svenska köket vill inspirera dig till att ­prova kryddan i vardagsmaten: i grytor och mos, i pannkakssmet, deg, sås, glass, smoothie och så vidare. Förutom att du får god smak på det du lagar, får du också en massa hälsofördelar. Heja gurkmeja!

Det går också att koka ris tillsammans med kryddan för att få fram den vackra gyllene färgen. Numera ... Säg gurkmeja och du får genast höra: Det ska ju vara så nyttigt.

Det är vanligt att i halvfabrikat och helfabrikat ersätta den dyra kryddan saffran mot gurkmeja för färgen skull. När gurkmejan används som färgämne har den e-numret E-100.

RELATERADE BÖKOR