Det är rätt att göra uppror : Mah-Jong 1966-1976

Det är rätt att göra uppror : Mah-Jong 1966-1976 - Salka Hallström Bornold | Mejoreshoteles.org Vi är glada att kunna presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Salka Hallström Bornold
DIMENSIONERA
8,28 MB
FILNAMN
Det är rätt att göra uppror : Mah-Jong 1966-1976.pdf
ISBN
1013533657821

BESKRIVNING

Mah-Jong var modeföretaget som gjorde kläder till slagord och gav ungdomsrevolten i Sverige en egen look. Tre unga kvinnor – Helena Henschen, Veronica Nygren och Kristina Torsson – startade företaget och gjorde allting själva. Deras blandning av design och konst, livsstil och samhällsengagemang blev stilbildande. Men Mah-Jong är långt mer än en sannsaga om 68-rörelsen och dess mest kända stilskapare. Mah-Jong är inte bara dåtid. Det är också nutid. Med sin velourman förde de fram en ny, modern mansvision med en kraft som bara designer som Jean-Paul Gaultier och Ann Demeulemeester kan mäta sig med. De var formgivare som också var opinionsbildare, precis som reklam-fotografen Oliviero Toscani för Benetton. Mah-Jongs ideologiska övertygelse gick långt bortom samhällskritiska reklamkampanjer – den genomsyrade hela deras verksamhet. Långt innan H&M, efter yttre påtryckningar, antog etiska principer för sin verksamhet, levde Mah-Jong upp till sina ideal genom att slåss för sömmerskornas arbetsvillkor. Och 30 år innan den internationella anti-globaliseringsrörelsen tog fart vid 90-talets slut pekade de på sambandet mellan modekapitalismen i väst och tillståndet i tredje världen. Mah-Jong är ett drama om vår egen samtid, based on a true story. Det är rätt att göra uppror: Mah-Jong 1966–1976 bygger på ett stort antal intervjuer genomförda under våren 2003 och innehåller ett unikt material med modebilder, skisser, reklamkampanjer, brev och mönster. Salka Hallström Bornold, född 1970 i Stockholm, har jobbat som mode- och kulturjournalist sedan 90-talets mitt. I dag är hon moderedaktör för magasinet Bon och regelbunden medarbetare i SvD/Kultur, Expressen/Kultur och Habit. Salka är också co-curator för utställningen "Modekonst" med början på Moderna Museet hösten 2004.

Den tecknar i korta drag de tre unga formgivarnas historia - Helena Henschen , Veronica Nygren och Kristina Torsson - liksom deras föregångare bland kvinnliga formgivare. Jag läser just nu Det är rätt att göra uppror: Mah-Jong 1966-1976 av Salka Hallström Bornold. Mycket intressant bok (kommit halvägs) som beskriver 60-talet och inte bara skaparna av Mah-Jong.

Under 60-talet skapades tyger och kläder som gjorde att kvinnor inte behövde stärka och stryka lika mycket. Detta tillsammans med en rad andra förändringar gjorde att… Konst "Mah-Jong.

RELATERADE BÖKOR