Kallerstad : en gård bland många andra

Kallerstad : en gård bland många andra - Erika Räf, Karin Viklund, Anders Lundberg, Titti Fendin | Mejoreshoteles.org Vi är glada att kunna presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Erika Räf, Karin Viklund, Anders Lundberg, Titti Fendin
DIMENSIONERA
8,21 MB
FILNAMN
Kallerstad : en gård bland många andra.pdf
ISBN
8783107847346

BESKRIVNING

Det var en gång en gård, öster om Stångån - en bland många gårdar i en tättbebyggd bondbygd. Gården existerade i närmare 1000 år, fram till 600-talet. Idag, ungefär 1400 år senare, heter området Kallerstad och är ett industri- och affärscentrum i nordöstra Linköping.När en ny parkering till Linköpings evenemangsarena Cloetta Center skulle byggas, undersökte arkeologer från Östergötlands länsmuseum platsen. Den här boken är berättelsen om den gamla järnåldersgården som arkeologerna upptäckte.Boken tar upp många spännande frågor om stort och smått i järnålderns bondeliv: Vilka av vägarna runt Kallerstad är förhistoriska? Bodde verkligen folk och boskap i samma hus på vintern? Vad kan runda stenar berätta om kvinnors villkor under järnåldern? Kunde smederna i Kallerstad tillverka stål och varifrån fick de sitt järn? Och varför flyttade människorna till slut från gården i Kallerstad?

Under rubriken Bland gårdar, kloster och slott håller vi tre stycken 30-minuters föreläsningar med utgångspunkt från arkeologiska undersökningar i Linköpingområdet.Utanför föreläsningssalen visar och berättar vi om fina fynd och spännande gravar från Linköping. Utvidgning av lertäkt mellan Åby och Kallerstad Sammanfattning Riksantikvarieämbetet, Avdelningen för arkeologiska undersökningar, UV Öst (RAÄ UV Öst), utförde i slutet av juni 2007 en arkeologisk förundersökning inom Kallerstad 1:1 och 1:2, Lin­ köpings kommun, Östergötland. Många kvarnbyggnader och olika slags industriella verk har avlöst varandra. År 1784 restes vid Mölna gård en hög väderkvarn av holländsk typ.

Det finns även gratis Wi-Fi. Habo Gård har anor många hundra år tillbaka i tiden, bland annat som dansk kungsgård och under en tid även som en del av Barsebäck gods. Gården var ett stort och betydelsefullt lantbruk på landsbygden mellan Lomma och Bjärred.

RELATERADE BÖKOR