Bebyggelsenamnen i Bureå, Burträsks och Lövångers socknar i Skellefteå kommun

Bebyggelsenamnen i Bureå, Burträsks och Lövångers socknar i Skellefteå kommun - Ulf Lundström | Mejoreshoteles.org Vi är glada att kunna presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Ulf Lundström
DIMENSIONERA
7,51 MB
FILNAMN
Bebyggelsenamnen i Bureå, Burträsks och Lövångers socknar i Skellefteå kommun.pdf
ISBN
8245360381092

BESKRIVNING

Kräkånger, Istermyrliden, Lossmen, Jäppnästjärnliden... Vad betyder dessa och många andra namn i Skelleftebygden? I den här avhandlingen ges tolkningar av sockennamn, bynamn och namn på bydelar, gårdar, fäbodar och fiskelägen i Bureå, Burträsk och Lövånger i Skellefteå kommuns södra del. Här har man talat inte bara nordiska dialekter utan också både finska och samiska, och detta lämnar en del avtryck i ortnamnsskatten.Tolkningarna av namnen bygger på äldre skriftformer av ortnamn från historiska källor och uttalsformer som finns vid dialektarkiven. Men många av ortnamnstolkningarna vilar dessutom på uppgifter som författaren fått genom sina många meddelare i Skelleftebygden. I intervjuer har en mängd uppgifter om topografiska och kulturhistoriska förhållanden och gamla ord och uttryck samlats in som nu kunnat läggas till grund för tolkningarna. Med hjälp av kartor och fotografier illustreras på många ställen de naturförhållanden som ligger bakom namnbildningarna. I boken presenteras i särskilda kapitel ortnamnens huvudleder och de många nybyggesnamn som tillkom i bygderna under 1700- och 1800-talet.Studien utgör Ulf Lundströms doktorsavhandling som läggs fram i ämnet nordiska språk vid Umeå universitet. Författaren är till vardags verksam som lokalhistoriker vid Skellefteå museum och engagerad i kommunens många kulturhistoriska föreningar.

8, Skellefteå kommun, Bureå, Burträsks och Lövångers socknar A:1 ... 2015, Häftad. Köp boken Bebyggelsenamnen i Bureå, Burträsks och Lövångers socknar i Skellefteå kommun hos oss! Bebyggelsenamnen i Bureå, Burträsks och Lövångers socknar i Skellefteå kommun jämte studier av huvudleder och nybyggesnamn i Norden Ulf Lundström Akademisk avhandling som med vederbörligt tillstånd av Rektor vid Umeå universitet för avläggande av filosofie doktorsexamen framläggs till offentligt försvar i Söker du efter "Bebyggelsenamnen i Bureå, Burträsks och Lövångers socknar i Skellefteå kommun" av Ulf Lundström? Du kan sluta leta.

Skytteanska samfundets handlingar 70. Umeå universitet, Institutionen för språkstudier.

RELATERADE BÖKOR