Dikter: septemberlyran

Dikter: septemberlyran - Edith Södergran | Mejoreshoteles.org Läs boken One Day Creatures. Grekerna och mysteriets existens direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Edith Södergran
DIMENSIONERA
5,29 MB
FILNAMN
Dikter: septemberlyran.pdf
ISBN
3379006577683

BESKRIVNING

Finlandssvenska Edith Södergran var en av de första modernisterna inom svensk litteratur, påverkad av fransk symbolism, tysk expressionism och rysk futurism. Hennes poesi rönte uppskattning runtom i världen först efter hennes död.Föreliggande volym innehåller Södergrans två första samlingar. Här ingår även de dikter som man valde att utelämna vid den ursprungliga publiceringen, och som saknats i flertalet senare utgåvor.Dikter (1916) är rotad i romantikens litteratur, med inslag av naturalistiska beskrivningar och fin de siècle-pessimism. Den relativt fria formen bryter med den finlandssvenska traditionen. Dikterna kretsar inte minst kring den nya bilden av kvinnan i olikaavseenden...Jämfört med Dikter, en drömsk och symbolisk diktsamling, var Septemberlyran (1918) högexpressionistisk och nietzscheansk. Det framgår här med all tydlighet att författaren har frångått rytm till förmån för ordets och bildernas makt.

Köp. Spara som favorit Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.

Avskriven för hand från en förlaga som är utgiven av Wahlström & Widstrand i Stockholm och tryckt i pocketformat i Norge hos Aktietrykkeriet i Trondhjem 1992. Södergran hade försett Septemberlyran med ett okonventionellt förord, i vilket hon beskrev sin poetik: "Mina dikter äro att taga som vårdslösa handteckningar. Vad innehållet vidkommer, låter jag min instinkt bygga upp vad mitt intellekt i avvaktande hållning åser. med sin dikt, utnyttjas skickligt hela verket igenom.

RELATERADE BÖKOR