Nils Dacke rebellen

Nils Dacke rebellen - Bo Alvemo | Mejoreshoteles.org Vi är glada att kunna presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Bo Alvemo
DIMENSIONERA
5,40 MB
FILNAMN
Nils Dacke rebellen.pdf
ISBN
6422751329566

BESKRIVNING

Den dramatiska Dackefejden har gått till historien som Sveriges senaste folkliga inbördeskrig. Det pågår i ett helt år. För Gustav Vasa går kriget så illa att han i ett svagt ögonblick överväger att abdikera. Men tack vare en massrekrytering av utländska legoknektar lyckas den hårdföre kungen att vända det hotande nederlaget till en militär seger över sina bångstyriga undersåtar i Småland, Östergötland och på Öland. Gustav Vasa ger sig själv äran för den svenska nationalstatens uppkomst? Samtidens inställsamma krönikörer prisar kungen som en gud. På majestätets begäran målar de upp en djävulsk konspiration. Ett gäng skumma personer beskylls för att dra i trådarna till alla uppror, attentat och stämplingar, som den svenske diktatorn utsätts för. Till gänget hör kejsaren Karl V i Wien, den avsatte tyrannen Kristian II, papisten Gustav Trolle, tryckeriägaren Hans Brask och fähunden Berend von Mehlen. De har alla gaddat sig samman i en allians för att störta Gustav Vasa från tronen. Men Gustav Vasas vanligtvis säkra väderkorn går bet på vittringen. Bo Alvemo tar ställning för motståndarsidan ? arrendatorn Nils Dacke och den gerilla som äger folkets stöd. Gustav Vasas roll i Sveriges historia är övervärderad. Som diktator skapar han en nationalstat på sina egna villkor. Andras åsikter intresserar honom inte. I denna roman blir det för kungen en övermänsklig uppgift att ringa in den verkliga trådryckaren ? Carina von Arensburg. Hon är en mytomspunnen redardrottning, som uppmuntrar Nils Dacke att inom Sveriges gränser sätta hårt mot hårt för att tvinga kungen på fall?

Raka vägen söderut med Tom Sawyer smidigt och bekvämt. Dacke kände sig lurad av Nils Larsson och när denne senare dödade en svåger samt en kusin till Dacke, brast det för den kommande upprorsmakaren. n söndag strax före ­midsommar 1542 var ... Nils Dacke ledde de småländska bönderna under upproret mot Gustav Vasa.

År 2014 startade vi i Virserum en grupp för att skapa en utställning om Nils Dacke och Dackefejden, som är tänkt att gå av stapeln först i Tyskland och senare vidare till Sverige. Jag blev glad när jag läste i tidningen Barometern att Bo Alvemo uttalat sig om skeletten, och även har en del teorier om dem. Han är en mycket kunnig historiker med speciellt intresse av Nils Dacke och om den tiden, och vad som då hände här i lilla Kläckeberga.

RELATERADE BÖKOR