Norr om gryningen

Norr om gryningen - Nuruddin Farah | Mejoreshoteles.org Läs boken One Day Creatures. Grekerna och mysteriets existens direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Nuruddin Farah
DIMENSIONERA
10,9 MB
FILNAMN
Norr om gryningen.pdf
ISBN
9232108172304

BESKRIVNING

 Gacalo och Mugdi har bott i Oslo i decennier. De har levt ett stillsamt, till stora delar assimilerat liv med två barn. Men sonen Dhaganeh växer upp rotlös och hans känsla av främlingskap driver honom till jihadism i Somalia, där han utför ett självmordsattentat.  Med stor tvekan tar sig Gacalo och Mugdi an hans efterlämnade familj. Men när svärdottern kommer till Oslo sveper hon in sig ännu djupare i religionen, medan hennes barn hungrar efter det nya hemlandets frihet och överflödande möjligheter. Snart kommer slitningarna inom familjen att få katastrofala konsekvenser. Norr om gryningen utspelar sig mot en bakgrund av verkliga händelser. Det är en berättelse om kärlek, lojalitet och identitet - och om frihetens pris när den villkoras av en våldsam historia.    NURUDDIN FARAH, född 1945 i Baidoa, är en somalisk romanförfattare, novellist, dramatiker och översättare. Sedan länge räknas han till de mest betydande afrikanska författarna och är översatt till ett tjugotal språk. Återkommande teman i hans böcker är kvinnors frigörelse i Somalia och politisk korruption i det postkoloniala Afrika. 1998, samma år som »Blod i solen«-trilogin fullbordats, mottog han Neustadtpriset, ett av världens mest prestigefyllda litterära priser. »En utpräglat transkulturell romankonst som utmanar somaliska, kristna, amerikanska, brittiska, italienska, nordiska och panafrikanska försanthållanden. Och som samtidigt undandrar sig alla fasta kategorier.« | Stefan Helgesson, DN » I hans litteratur sammankopplas de stora politiska sammanhangen med de individuella livsödena.« | Viola Bao, Sydsvenskan »En av vår tids främsta afrikanska författare.« | Salman Rushdie 

Utförlig titel: Norr om gryningen, Nuruddin Farah ... Norr om gryningen utspelar sig mot en bakgrund av verkliga händelser. Det är en berättelse om kärlek, lojalitet och identitet - och om frihetens pris när den villkoras av en våldsam historia.

Den samhällskritik somaliskfödde Nuruddin Farah i roman efter roman har skrivit fram klingar dovt av genomlevd erfarenhet, av att ha känt krigstrauman och regimförtryck in på bara skinnet. Mottot av den syriske, och precis som Farah själv Nobelpristippade, poeten Adonis som inleder romanen Norr om gryningen, utkommen på engelska 2018 och nu översatt till svenska av Jan ... Föreläser om korrekturläsning och eget företagande på Förlagskunskap, Stockholms universitet.

RELATERADE BÖKOR