Kalevala för lata

Kalevala för lata - Anders Larsson | Mejoreshoteles.org Läs boken One Day Creatures. Grekerna och mysteriets existens direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Anders Larsson
DIMENSIONERA
7,99 MB
FILNAMN
Kalevala för lata.pdf
ISBN
4383366766036

BESKRIVNING

Efterlängtat nytryck av Kalevala för lata lagom till Finlands 100-årsjubileum - första utgåvan kom redan 1999. Ur det nyskrivna förordet av Anders Larsson: "Först när boken kommit i tryck började började jag ana eposets "helighet" och "allvarstyngd", trots att jag naturligtvis var medveten om dess plats i den finska folksjälen och betydelse för det finländska nationalstatsbygget ... det visade sig att många svenskspråkiga inte kunde sitt nationalepos så bra, men hållit det hemligt. Dessa välkomnade nu denna skyltade promenadstig i nära anslutning till det vilda och fredade naturreservatet Kalevala. "Bortom alla kända världar i en egen fjärran ände av den avkrok som numera brukar kallas för Karelen, låg för nästan obegripligt länge sedan Kalevala, denna vitt berömda bondebygd med sina vilda vyer, sina väderbitna ideal och stolta traditioner. Och i Kalevala, som var bygdens själva nav och navel, sammanstrålade en mångfald morska män och sturska damer, eneviga småviltsjägare och sega storgodsbönder, kompetenta kvinnotjusare och suveräna smeder. Men där bodde också vanligt folk med brister och förtjänster. Och där levde de och levde som nu människor brukar leva, lungt och strävsamt för de mesta, friskt och vågat mellan varven. Kanske inte livet var nån lottovinst men de var dagligt, ena dagen var det vår och sådd och plöjning på programmet, andra dagen var det kanske strul med nån i puberteten." Anders Larsson föddes i Västervik (Småland), växte upp i Tranås (Smålands inland), gick till sjöss (Medelhavet), höll på med kristen scouting i Malaysia, studerade teologi i Uppsala, jobbade som rekvisitör på Uppsala- Gävle Stadsteater, gjorde vapenfri tjänst på parklek i Huddinge, gick ut Statens Scenskola i Göteborg som professionell skådespelare (1979) och emigrerade till Finland.

Den heter nämligen Kalevala för lata (89 s Schildts förlag). Titeln håller tvivelsutan vad den lovar, och mer till. Efterlängtat nytryck av Kalevala för lata lagom till Finlands 100-årsjubileum - första utgåvan kom redan 1999.

Kalevala för lata har utkommit i en nyutgåva som ... Schildts firar Kalevalaeposets 160-årsdag med att ge ut Kalevala för lata i pocket."respektlös, oförskämt rolig och poetiskt talangfull"Birger Bergh, Svenska Dagbladet"Kalevalas stora rike ligger så öppet att det låter sig beskrivas och förklaras i den moderna världens termer, som om själva sagan var nyss påhittad. Anders Larssons Kalevala för lata har i år utkommit i ny utgåva. Med snabba skisser och beskrivningar som är på kornet manar han fram Kalevalas mytiska berättelser, lite annorlunda, men samtidigt fängslande och humoristiska.

RELATERADE BÖKOR