Blattejävlar!

Blattejävlar! - Goran Vojnovic | Mejoreshoteles.org En dag varelser. Grekerna och existensens mysterium PDF, TXT, FB2. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med existens ePUB. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med MOBI-existensen. Boken skrevs 2020. Leta efter en bok om en dag. Grekerna och existensens mysterium på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Goran Vojnovic
DIMENSIONERA
6,83 MB
FILNAMN
Blattejävlar!.pdf
ISBN
9610767409005

BESKRIVNING

Blattejävlar! av Goran Vojnovic är en underhållande, dråplig men också drabbande och obehaglig skildring om Ljubljanaförorten Fuzine och den hopplösa situationen för de invandrare med ursprung i Bosnien och Serbien som bor där, de som en gång tillhörde samma land.Det är den mest sålda boken i Slovenien någonsin och också i Sverige blev den en succé när den utkom våren 2013 och Vojnovic syntes i Kulturnyheterna, Lundströms bokradio och en mängd tidningsintervjuer.I Blattejävlar! får vi följa Marko Dordics lakoniska iakttagelser av vardagen i området och Ljubljana. Hopplösheten och drömmarna blandas med kriminalitet, sport, droger, bilar och den lika olikheten, de kulturella skillnaderna. Att alltid betraktas som någon annan och känslan att det man kan lyckas med när samhället redan satt sig till doms över en är på basketplanen eller att sätta eld på sophuset i bostadsområdet."Alla länder har sina blattar", har författaren Goran Vojnovic sagt och händelserna och ämnena i boken känns igen från diskussioner och problem även i Sverige, exempelvis refererade Per Wirtén till Blattejävlar! i samband med Husbykravallarna. Det har också uttryckte att boken är som Zlatans självbiografi om det hade gått galet för Zlatan och han inte hade blivit fotbollsproffs. Det bör dock tilläggas att Vojnovic är roligare, en humor som dock inte alla lyckats uppfatta. När boken först utkom anmäldes Vojnovic för förtal av den slovenska polisen, som boken driver hejdlöst med och vars slentrianmässiga misshandel av invandrade också beskrivs. Goran Vojnovic är född 1980 i Ljubljana, där han också är bosatt. Han har studerat vid filmskolan i Ljubljana och har belönats med såväl Sarajevo filmfestivals kortfilmspris som nominerats till European Film Academy Short Film Award. 2010 hade hans första långfilm Piran/Pirano premiär och hösten 2013 går också Vojnovics filmatisering av Blattejävlar! upp på biograferna.Vojnovic delar den judiska humorns stora sinne för att driva med den egna gruppen, en sorts självförakt i skrattspegel som väldigt effektivt slår undan all moralism.- AftonbladetEn viktig berättelse från samhällets utkant.- SR KulturnyttVojnovic har lyckats skapa en oerhört stark text, en generationsroman om man så vill, med ett sällsynt driv och en grovkornig humor.- Helsingborgs DagbladEn alldeles lysande bok glimrande översatt från slovenskan ... Tempot är rasande snabbt, det är våldsamt, vulgärt och humoristiskt.- Kjell-Albin AbrahamssonJag vill inte skratta så mycket som jag gör. Att läsa det här gör egentligen för ont för att det ska vara roligt. Smärtan i att vara blatte, utanför, under, föraktad både av andra och av sig själv, lyckas Vojnovic förmedla så den känns i själen och i skinnet.- SydsvenskanArg och illusionslös som Holden Caufield.- SvDEn lysande skildring av hur en 'blatteidentitet' formas av yttre och inre tryck, av hur rasism och etniskt hat och förakt internaliseras av den som utsätts för de, och hur detta kan få väldig sprängkraft.- Tidningen Vi

Det är den mest sålda boken i Slovenien någonsin och också i Sverige blev den en succé när den utkom våren 2013 ... Men Blattejävlar är ingen hyperrealistisk skildring av underläge och rasism, snarare är den ett med humor och lakoniskt vrede skrivet epos. Över det Balkan som sprack, ... Blattejävlar! är en underhållande, dråplig men också drabbande och obehaglig skildring om Ljubljanaförorten Fuzine och den hopplösa situationen för de invandrare med ursprung i Bosnien och Serbien som bor där, de som en gång tillhörde samma land.

Utbildning med specialinriktning. För några år sedan var Sophie Sköld inskriven på översättarseminariet vid Södertörns högskola, ... Hans debutroman Blattejävlar! började som ett filmmanus, men resultatet blev av olika anledningar till slut en roman.

RELATERADE BÖKOR