De rumänska dikterna

De rumänska dikterna - Paul Celan | Mejoreshoteles.org En dag varelser. Grekerna och existensens mysterium PDF, TXT, FB2. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med existens ePUB. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med MOBI-existensen. Boken skrevs 2020. Leta efter en bok om en dag. Grekerna och existensens mysterium på mejoreshoteles.org.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Paul Celan
DIMENSIONERA
4,32 MB
FILNAMN
De rumänska dikterna.pdf
ISBN
8899338000308

BESKRIVNING

Paul Celan (1920–1970) är en av efterkrigstidens mest betydande poeter. Han föddes i den rumänska staden Cernauti, med tyska som modersmål. Åren före andra världskriget studerade han i Paris och Czernowitz. Föräldrarna dog i nazisternas koncentrationsläger, och han satt själv i arbetsläger från 1942 till 1943. När ryska Röda armén invaderade hemlandet 1944 valde han att bosätta sig i Bukarest. Där fann Celan, som under hela livet hade en konfliktfylld relation till tyskan, en konstnärlig och personlig befrielse i att tillägna sig det rumänska språket. Under den korta tid han tillbringade där, från april 1945 till december 1947, skrev han ett antal mytomspunna dikter och prosadikter som aldrig rönt samma uppmärksamhet som hans tyskspråkiga verk. Med sin drömlika, expansiva bildfantasi både förebådar de det senare författarskapet och står som en egen gåtfull kropp i det. De rumänska dikterna har aldrig tidigare presenterats i bokform på svenska.

Ettorna har fått 5 poäng, tvåorna 3 och treorna 1 poäng. Poängsumman inom parentes. I de rumänska dikterna rör vi oss i Paul Celans första exil - och existensvärld.

Köp De rumänska dikterna av Paul Celan på Bokus.com. Pris: 41 kr. e-bok, 2017.

RELATERADE BÖKOR